10-12 Şubat 2025 tarihleri arasında Antalya-Kemer Crystal De Luxe Hotel'de gerçekleşen Sürdürülebilir Gelecek İçin Çevre Eğitimi Kongresi, çevre eğitiminin yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak amacıyla kamu, akademi, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getirdi. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ve Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen kongre, çevre bilincini artırma ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda önemli konu başlıklarına odaklandı.


Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen kongre, 15 üniversite, 19 belediye, çok sayıda ilk, ortaokul ve lise, kamu ve özel sektör temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla genış bir kitleye ulaştı. Kongrede, iklim değişikliği, sürdürülebilir su yönetimi, sıfır atık uygulamaları, yerel yönetimlerin çevre konusundaki sorumlulukları ve medyanın çevre farkındalığındaki rolü gibi kritik konular ele alındı.

Türkiye'nin çevre eğitimi alanında geleceğine yön vermeyi amaçlayan kongre, uzmanların bilgi ve deneyimlerini paylaşmasına olanak tanıyan paneller, atölye çalışmaları ve bildiri sunumlarına ev sahipliği yaptı. Kongrenin açılışında konuşan TÜRÇEV Yönetim Kurulu Başkanı ve Turizm Eski Bakanı Doç. Dr. Abdulkadir Ateş, çevre eğitiminin sürdürülebilir gelecek için kritik bir rol oynadığını vurgulayarak, kongrenin farklı paydaşları bir araya getiren önemli bir platform olduğunu belirtti.
Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü ve Kongre Düzenleme Kurulu Eş Başkanı Prof. Dr. Gökşen Çapar ise şu ifadeleri kullandı: “Bu kongre, üniversiteler, okullar, kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından büyük ilgi görmüştür. Bildiri sunumlarına ek olarak paneller ve atölyelerle oldukça zengin bir program oluşturduk. Çevre eğitimi, iklim krizi ve su stresi ile mücadelede en etkin aracımızdır.”

Kongre, çevre alanında faaliyet gösteren önde gelen kuruluşların desteğini de aldı. Kilit Hospitality Group, TOMRA Collection, Doğru Geri Kazanım, ERKA Group, Setur Marinas, Merit International Hotels, Bodrum Milta Marina, Monachus ve Sidestar Hotels, AKSA Akrilik, SIGUN, TÜRSAB, Züber ve Kemer Belediyesi gibi kuruluşlar kongreye sponsor olarak katkı sundu.
Kongrede düzenlenen panellerde çevre eğitimi ve sürdürülebilirlik konuları farklı açılardan ele alındı. Öne çıkan oturumlar arasında şunlar yer aldı:
-
Çevre Eğitiminde Uluslararası Yaklaşımlar (TÜRÇEV Genel Müdürü Almıla Kından Cebbari’nin moderatörlüğünde gerçekleşen panele, UNEP Avrupa Ofisinden Wondwosen Asnake Kibret, FEE Eğitim Programları Koordinatörü Pramod Kumar Sharma, UNICEF Türkiye Eğitimde Fırsat Eşitliği Program Yöneticisi Doç. Dr. Kamil Kurtul ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Projeler ve Sosyal Ortaklar Daire Başkanı Gökçen Boz konuşmacı olarak katılım sağladı.)
-
Ortak Hedef, Ortak Değer: Sektörlerin Geleceğe Katkısı (ERKA Group'un Katkılarıyla)
-
Sürdürülebilir Gelecek için Dönüştüren Kadınlar (Doğru Geri Kazanım'ın Katkılarıyla)
-
Turizmde Sürdürülebilirlik ve Çevre Farkındalığı (TUADER Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna'nın moderatörlüğünde gerçekleşen panele, Kilit Grup Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Kilit, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, SETUR Marinas Çevre Yöneticisi Gonca Melek Özkan ve SKAL Antalya Başkanı Uğursal Uğur konuşmacı olarak katılım sağladı.)
-
Sürdürülebilir Su Yönetimi için Çevre Eğitimi (Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü ve Kongre Düzenleme Kurulu Eş Başkanı Prof. Dr. Gökşen Çapar'ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Mahir Özcan, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Orhan Solak, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Han Kılıçarslan ve Türkiye Su Enstitüsü Politika Geliştirme Koordinatörü Dr. Tuğba Evrim Maden konuşmacı olarak katılım sağladı.)
-
Medyanın Çevre Eğitimindeki Rolü (TÜRÇEV Genel Müdürü ve Kongre Düzenleme Kurulu Eş Başkanı Almıla Kından Cebbari moderatörlüğünde gerçekleşen panele, Anadolu Ajansı Çevre Haberleri Müdürü Hale Aydoğmuş, Çevre TV Programlar Koordinatörü Deniz Şafak, EkoTürk Tv Program Moderatörü Sibel Topaloğlu ve İklim Gazetecisi Yasemin Mıstıkoğlu konuşmacı olarak katılım sağladı.)
-
Gençlik Katılımı (TÜRÇEV Eğitim Programları Asistanı ve Başkent Üniversitesi İklim Elçisi Kadir Gürbüz'ün moderatörlüğünde gerçekleşen panele, TÜRÇEV'in 30 yılı aşkın süredir ülkemizde yürütmekte olduğu Çevrenin Genç Sözcüleri Programı kapsamında çalışmalar yapan SÜGEP Akademi ve Golden Orange Youth Club öğrencileri konuşmacı olarak katılım sağladı. Panele SÜGEP Akademi Koordinatörü Umut Dilsiz'in öğrencileri Mira Pelen, Ada Şardağı, Osman Emir Yeni, Hüseyin Ege Kahraman ve Defne Mey Dilsiz; Antalya Golden Orange Youth Club Koordinatörü Nazan Aydın'ın öğrencileri Zeynep Demre Çaykara, Halil Durur, Sakine Ünal, Birgül Dağ ve Ayberk Yeşilada konuşmacı olarak katılım sağladı.)
.jpg)

Kongrede ortaya çıkan fikirler ve öneriler, TÜRÇEV ve Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü tarafından derlenerek ilgili paydaşlarla paylaşılacak. Gelecek yıllarda da devam etmesi planlanan kongre, çevre eğitimi alanında yeni projelerin hayata geçmesine katkı sunmayı hedefliyor.
Kongre ile ilgili güncel haberleri takip etmek için Kongre internet sitesini ziyaret edebilir, Kongre canlı yayınlarına ulaşmak için Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Youtube hesabına veya buradaki linke tıklayabilirsiniz.
