Isparta’nın Çiçekpınar’da, çiftçilikle uğraşan bir ailenin en büyük kızı olarak dünyaya gelir. Isparta Kız Öğretmen ve Ankara Yüksek Öğretmen Okulu’nda eğitimini tamamladıktan sonra, 1979 yılında, Ege Üniversitesi Kimya Fakültesi’nden Kimyager olarak mezun olur. Yüksek Lisans ve Doktorasını EÜ Fen Bilimleri Enstitüsünde 1993, Sağlık Turizmi Yüksek Lisansını ADÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde 2021 yılında tamamlar. EÜ Gıda Mühendisliği ve Hidrobiyoloji Enstitüsünde 7 yıllık akademik çalışma hayatının akabinde, 1992 yılında, Çevre Sağlığı Birimi’ni kurarak başladığı Kuşadası Belediyesi’nden, 2019 yılında Belediye Başkan Yardımcısı görevinden emekli olur. Halen Antalya Kaleiçi’nde bulunan ailesine ait Hadrianus Butik Otelin işletmeciliğini yürütmektedir.
Dr. Ayşe Günbey Şerifoğlu yaşamı boyunca doğal, kültürel ve çevre değerlerini korumak, çevre, turizm ve tarımda sürdürülebilirliği hedefleyen, aynı zamanda kamu-yerel-sivil-özel birlikteliğine inanan sosyal girişimcidir.
Kuşadası Belediyesi’nde görev yaptığı sürece yer aldığı projeler, Kuş-Atak Belediyeler Birliği tarafından Genel Sekreterliğini de yürüttüğü 2005-2012 yılları arasında bölgenin çevre sorunlarının çözümüne yönelik, AB tarafından %68,1 oranında hibe alınarak gerçekleştirilen “Kuşadası Bölgesel Katı Atık Yönetimi Projesi” hayata geçirilmiş ve tüm üye belediyelerin su ve atık su sorunlarına çözüm getirecek %91 AB destekli Bölgesel Entegre Su ve Atıksu Projeleri fizibilite ve ÇED çalışmaları tamamlanmıştır.
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı işbirliğiyle Kuşadası’nın doğal mirası plajlarında Mavi Bayrak çalışmaları 2001 yılında başlatılış, halen Kuşadası Belediyesi, Mavi Bayrak çalışmaları kapsamında en fazla en iyi çevre eğitim etkinlikleri ödülü almış belediye ünvanını korumaktadır. ÇEKÜL Vakfı işbirliği ile “Kuşadası Doğal ve Kültürel Kimliğini Yeniden Kazanıyor” sloganı ile Tarihi Kentler Birliği Koruma Yarışması ödülleri alan, Tarihi Kaleiçi Bölgesinde 12 Sokağın ve Çalıkuşu Kültür evinin Restorasyon ve Renovasyonu, Geçmişten Geleceğe Kuşadası sempozyumlarının düzenlenmesi, Habitat Derneği işbirliğiyle Yerel Gündem 21, Kent Meclisi ile Kadın Meclislerinin kurulması, YG 21 evinin restorasyonu, Kuşadası İstasyon çalışmalarının başlatılması, Güvercinada Deniz Müzesinde sergilenen Balina Ayışığın’ın Rekonstrüksiyonu, Kuşadası Tarihi Mirasımız Kadı Kalesi Kazıları, turizmin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesine yönelik Kardeş Şehir ilişkilerinin başlatılması, Uluslararası Sanat Çalıştayları, Çevre Filmleri ve Zeytin Festivali gibi birçok sosyal ve kültürel çalışmalarda bulunur,
YTÜ ile Tarihi Dağ Mahallesi Restorasyon Proje çalışmaları ile GEKA destekli Ege Mutfakları ve Türk Kahvesi Evi’nin restorasyonunun da tamamlandığı “Tarihi Kuşadası Limanı ve Kültürel Rotalar Projesi”, AB destekli “Kuşadası-Sinaia Kardeş Şehirlerin Sürdürülebilir Turizm Alanında Katılımcı Yaklaşımla Güçlendirilmesi Projesi”nin koordinatörlüğünü, Kuşadası Belediyesi Mikrominyatür Müzesi kurulması çalışmalarını yürütür.
Kuşadası Kuşakk Kadın Kooperatifi’nin kuruluş çalışmalarını bizzat tamamlayarak GEKA destekli “Kuşaktan Kuşağa Yaratıcı El Sanatları Projesi” koordinatörlüğünü yapar. 2020 yılında, KAGİDER’in Tarım Kampı eğitimi programı çerçevesinde buluşan kadınlarla Tarımda Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini Anadolu’nun tarımsal mirasını yaşatmak ve kadın üreticilerini desteklemek amacıyla farklı illerden 13 girişimci kadın ile kurar. 2024 yılında koordinatörlüğünü yürüttüğü, AB Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen ve KEDV tarafından Simurg ortaklığında gerçekleştirilen, Türkiye'deki Kadın Kooperatiflerinin Ağ Oluşturma Kapasitelerinin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Hedefinde Kadının Güçlenmesi ve Kooperatiflerin Dayanışması” projesi tamamlanmıştır.
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı, Habitat Derneği, Kuşadası Eğitim Geliştirme Vakfı, Simurg Kadın Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Üyelikleri ile ÇEKÜL Vakfı Kuşadası Temsilciliği, TOBB-KUTO Kuşadası Kadın Girişimciler Kurulu, TÜÇEM, TKB, EKODOSD, Kimyagerler Derneği üyelikleri ile birçok sosyal sorumluluk projeleri ve STK larda gönüllü olarak görev alır.
Evli, iki çocuk annesi olan Dr. Ayşe Günbey Şerifoğlu’nun çeşitli sempozyum ve dergilerde yayınlanmış 35 üzeride bilimsel makalesi, editörlüğünü yaptığı 6 eseri bulunakta, İngilizce ve Fransızca bilmektedir.