0 312 222 12 90 (Pbx) 0 312 222 12 99 0 312 222 11 42 ankara@turcev.org.tr

Yeşil Anahtar Genel Bilgiler

Yeşil Anahtar (Green Key) programı çevrenin korunması yönündeki girişimleri ödüllendirerek destekleyen, iklim değişikliğinin önlenmesi ve sürdürülebilir turizme katkıda bulunmayı amaçlayan uluslararası bir eko-etikettir. 1994 yılında ilk olarak Danimarka’da kamp alanları için uygulanmaya başlanan program, Birleşmiş Milletler Çevre Programı, Dünya Turizm Örgütü ve Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) tarafından tanınmaktadır. 2002 yılında Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın 5. Programı olarak uluslararası alanda uygulanmaya başlamıştır. 2011’den bu yana da Türkiye Çevre Eğitim Vakfı koordinasyonu tarafından Türkiye de yürütülmektedir. Uluslararası alanda çevreye duyarlı tesislere verilen ödüller arasında en çok bilinen ve en fazla sayıda tesise verilmiş çevre ödülüdür.  Uluslararası alanda 70’ten fazla ülkede uygulanmakta olup 6000‘in üzerinde tesiste Yeşil Anahtar bulunmaktadır. Yeşil Anahtar uluslararası alan da çevreye duyarlı olarak faaliyet gösteren oteller&hosteller(150 kriter), küçük konaklama merkezleri (132 kriter) , tatil parkları&kamp alanları(146 kriter), konferans merkezleri(135 kriter), restoranlar (129 kriter) ve turistik cazibe merkezlerine  (137 kriter) verilmektedir. 2024 yılı itibariyle Türkiye’de 151 tane Yeşil Anahtar sertifikalı tesis bulunmaktadır. 

Yeşil Anahtar Yeşil Anahtar Ulusal Jüri’si tarafından bir yıl için verilmektedir ve her yıl yeniden başvurular yenilenmektedir.
Ülkemizde Yeşil Anahtar alan tesisler öncelikle denetlenmektedir, kriterlere uygun olan tesislere bayrak, plaket ve sertifikaları verilmektedir. Daha sonra yıl içinde de en az bir kez denetimleri yapılmaktadır. Kriterlere uymayan tesislerin sertifikası yıl sonu beklenmeden geri alınmaktadır.
 
Yeşil Anahtar Programına başvuru süreci:
 
1. Yeşil Anahtar Başvuru Formu'nun doldurulup ekleri ile birlikte vakfımıza gönderilmesi,
2. Adayların dosyalarının Yeşil Anahtar Ulusal Koordinatörü tarafından değerlendirilmesi,
3. Ön Denetim (Tesisin dosyasının incelenmesi sonucunda, dosya da var ise eksikliklerin giderilmesi için tesiste Ulusal Koordinatör tarafından bir ön denetim gerçekleştirilmektedir.)
4. Adayların Ulusal Jüriye Sunulması ve Sonuçların Açıklanması,
5. Ulusal ve Uluslararası Denetim (Sezon içerisinde Ulusal Koordinatör ve Uluslararası Koordinatör ile birlikte bir Ulusal bir de Uluslararası denetim gerçekleştirilmektedir.)
Yeşil Anahtar sertifikasına hak kazandığınız takdirde tarafınıza bayrak, sertifika ve plaket gönderilecektir.
 
Yeşil Anahtar Programı bilgilendirici sunumu için tıklayınız.